tiistai 1. heinäkuuta 2014

Kolmen palkokasvin curryTällainen currykin on yksi tavallinen sortti arkiruokaani. Perunoita en muuten kovin paljon käytä – paitsi silloin, kun tekee mieli helppoa pikaruokaa ja haen kaupasta uuniranskiksia – mutta curryyn ne sopivat.

Kukkakaalihan on yksi klassinen curryaines, ja tavallisesti tällaiseen tulee keräkaaliakin, tai parsakaalia, ja sipulia sekä vaikka porkkanaa, palsternakkaa, bataattia tai kurpitsaa. Nyt halusin kuitenkin tehdä oikein simppelin version, ja lähdin liikkeelle ainoastaan perunoista ja linsseistä.

Kiinteitä perunoita
Ruskeita pikalinssejä
Gram- / kikhernejauhoa
Pakasteherneitä
Sarviapilan siemeniä
Kurkumaa
Kardemummaa
Chiliä
Maustepippuria
Jeeraa
Suolaa
Paljon öljyä


Kanssaksi raakariisiä

Joskus sekoittelin itse currysekoituksia myöhemmin käytettäväksi (pyrkimättäkään mihinkään autenttiseen yhdistelmään), mutta nykyään heittelen mausteita useammin fiiliksen mukaan suoraan pannulle. Siitä ei tule aina yhtä hyvää, mutta ei myöskään aina yhtä huonoa.

Tällä kertaa lähtökohtana olivat sarviapilan siemenet, joita löysin kaapista yllätyksekseni avaamattoman pussin. Sarviapilaa sellaisenaan ei saa ihan joka marketista, mutta currysekoitusten tärkeänä aineksena sen tuoksu on varmaan kaikille tuttu. Maussa on viehättävän aromin lisäksi pistävyyttä, joten liikaa varsinkaan kokonaisia siemeniä ei kannata kaataa mukaan.

Mukaan valikoituivat lisäksi muut luetellut mausteet. Korianteria olisin kaivannut, mutta sitä ei ihme kyllä ollut. Currylehtiä, hajupihkaa, neilikkaa ynnä muuta oli, mutta ne eivät tällä kertaa tulleet mukaan. (Muistaakseni Nasu ihmetteli jossain vaiheessa Nalle Puhille tämän hieman ontuvana pitämäänsä runoa, ja Puh selitti, että runojen pitää syntyä niin, että ottaa mukaan kaikki ainekset jotka haluavat tulla.)

Kuumensin siis öljyssä mausteet ja lisäsin sitten paistettavaksi pieneksi kuutioidun perunan – ”Raekoko tuollaista 0,125 cm3 luokkaa”, kuten Juice Leskinen yllättävän jämptisti totesi pyttipannureseptissään.

Seuraavaksi kiehautettu vesi, suola ja linssit. GoGreenillähän on myös esikypsennettyjä papuja ynnä muita, jotka eivät vaadi liottamista, mutta ne eivät ole oikein löytäneet paikkaansa omassa ruoanlaitossani. Pavut tulee joko liotettua itse tai ostettua valmiina tölkissä, joskus myös kaivan aiemmin keittämiäni pakkasesta (harvemmin, vaikka luulen että niitä on siellä aika paljon). Linssien kohdalla esikypsennys vaikuttaa erityisen turhalta, kun nehän eivät liottamista vaatisikaan. Se hauska puoli näissä viiden minuutin linsseissä kuitenkin on, että niitä voi rouskutella kuiviltaan sellaisinaan, tai ripotella vaikka salaatin päälle.

Vettä tuli hiukkasen liikaa, ja kun linssit eivät näyttäneet oikein sakeuttavan kastiketta, tein suurusteen gramjauhoista. Rakenteesta tulikin oikein kiva ja täyteläinen, eikä curry enää vaatinut kermaa tai kookosmaitoa, jota yleensä lisään.

Jotain raikastusta tuhti ruoka sen sijaan kaipasi, joten kippasin mukaan pussillisen pakasteherneitä. Toimi.

1 kommentti:

  1. Helppoa ja mukavaa. Käytin vielä raukkamaisesti valmista curryjauhetta, mutta lisäsin kyllä hieman mm. tuota hajupihkata ihanata.

    VastaaPoista