tiistai 15. heinäkuuta 2014

Sarapuuseitan ja suppispasta



Sarapuu kuulostaa niin kauniilta, että oli pakko laittaa ruokalajin nimi viroksi. Suomeksi kyse on siis hasselpähkinästä.

Seitan eli vehnäproteiinista (eli gluteenista) valmistettu eine on kuulunut parin vuoden ajan perusruoka-aineisiini, mutta olen ollut aika arka tekemään kokeiluja.  Mieluummin olen tehnyt perusseitania enemmän tai vähemmän Chocochiliä seuraillen, ja kikkaillut sitten muun ruuan mausteilla ja aineksilla.

Nyt nappasin kaupasta pussillisen hasselpähkinärouhetta, vaikka hasselit eivät kuulukaan lempparipähkinöihini. Ajattelin saada niistä kuitenkin makua ja rakennetta perusseitaniin.

Kotona yllätyin nuuskaistessani avattua pussia: tämähän tuoksuu - jäätelöltä! Muistiin palasi elävästi jokin muinainen pahvinen pähkinäjäätelöpakkauskin. Fiilis oli aivan eri kuin kokonaisten hasselpähkinöiden kanssa, rouheena tuoksu pääsi paljon paremmin oikeuksiinsa. Kaikkiaan seitaniin siis tarvittiin:

2,5 dl gluteenijauhoa
100 g hasselpähkinärouhetta
1,5 dl kauramaitoa
Loraus soijakastiketta
Paistamiseen paljon öljyä


Sekoitin gluteenijauhot ja pähkinärouheen. Kauramaitoa oli jäljellä juuri sopivasti, joten päätin käyttää veden sijasta sitä nesteenä. Sekoitin sen (ja soijakastikkeen sen mukana) kuiviin aineisiin, ensin haarukalla hämmentäen ja sitten käsin vaivaamalla. Muovailin taikinan pötköksi ja leikkasin viipaleiksi.

Keitin suolalla maustettua vettä isossa kattilassa ja nostin viipaleet siihen kiehumaan puoleksi tunniksi. Arvelin, että ainakin pinnassa olevat pähkinähiput lähtevät omille teilleen, ja niinhän siinä kävi. Mutta hukkaan ne eivät menneet, kun jäivät siivilään, mistä lisäsin ne lopuksi pastan sekaan. 

Pastaan tuli:

Sipuli
Pari kourallista kuivattuja suppilovahveroita
Purkki kaurakermaa
Gramjauhoa
Soijakastiketta
Mustapippuria
Paljon öljyä
Täysjyväpenneä


Öljyä pannulle, sekaan jauhoin mustapippuria. Kun öljy oli kuumaa, paistoin pilkottua sipulia kunnes se sai hiukan väriä. Lisäsin ensin lorauksen kiehuvaa vettä  ja murentelin siihen suppikset, ja sitten mukaan tuli kaurakerma. Kokonaisuus uhkasi jälleen vetelöityä liikaa, joten tein suurusteen gramjauhoista. Soijakastike tuntui luontuvan sienten kanssa paremmin kuin suola, ja muita mausteita ei sitten tarvittukaan.

Kastikkeen tekeytyessä keitin pastan. Tällä kertaa vapaaehtoiseksi ilmoittautui täysjyväpenne.

Tässä vaiheessa seitanpalat näyttivät lähinnä vanhan ajan taulusieniltä, jotka varmasti olisivat parempia paistettuina. Koska niin keittolevyt kuin valmistusastiatkin alkoivat olla vähissä, yhdistin kastikkeen ja pastan mac & cheese -tyyppiseksi mömmöksi, ja tiskasin pannun seitanin paistamista varten.

Paistettaessa huokoisen rakenteen parhaat puolet pääsivät esiin. Mahtavaa rapsakkaa paistopintaa syntyi runsaasti, ja suutuntuma oli oikein mehukas ja murea. Maku oli miedon, mutta selkeän pähkinäinen. Seuraavalla kerralla kenties paahtaisin rouhetta hieman, jotta maku korostuisi.

Sanovat, että pitäisi syödä myös kasviksia, joten pienin annokseen mukaan parsakaalia ihan raakana.

Aamupalaksi paistoin pari biittiä lisää - enimmät evääksi, ja lopuista tein ihanan aamiaishampurilaisen: paahdetun reissumiehen väliin hernelevitettä (josta lisää myöhemmin), tomaattia, makeaa sipulia ja sarapuuseitania.

tiistai 1. heinäkuuta 2014

Kolmen palkokasvin curry



Tällainen currykin on yksi tavallinen sortti arkiruokaani. Perunoita en muuten kovin paljon käytä – paitsi silloin, kun tekee mieli helppoa pikaruokaa ja haen kaupasta uuniranskiksia – mutta curryyn ne sopivat.

Kukkakaalihan on yksi klassinen curryaines, ja tavallisesti tällaiseen tulee keräkaaliakin, tai parsakaalia, ja sipulia sekä vaikka porkkanaa, palsternakkaa, bataattia tai kurpitsaa. Nyt halusin kuitenkin tehdä oikein simppelin version, ja lähdin liikkeelle ainoastaan perunoista ja linsseistä.

Kiinteitä perunoita
Ruskeita pikalinssejä
Gram- / kikhernejauhoa
Pakasteherneitä
Sarviapilan siemeniä
Kurkumaa
Kardemummaa
Chiliä
Maustepippuria
Jeeraa
Suolaa
Paljon öljyä


Kanssaksi raakariisiä

Joskus sekoittelin itse currysekoituksia myöhemmin käytettäväksi (pyrkimättäkään mihinkään autenttiseen yhdistelmään), mutta nykyään heittelen mausteita useammin fiiliksen mukaan suoraan pannulle. Siitä ei tule aina yhtä hyvää, mutta ei myöskään aina yhtä huonoa.

Tällä kertaa lähtökohtana olivat sarviapilan siemenet, joita löysin kaapista yllätyksekseni avaamattoman pussin. Sarviapilaa sellaisenaan ei saa ihan joka marketista, mutta currysekoitusten tärkeänä aineksena sen tuoksu on varmaan kaikille tuttu. Maussa on viehättävän aromin lisäksi pistävyyttä, joten liikaa varsinkaan kokonaisia siemeniä ei kannata kaataa mukaan.

Mukaan valikoituivat lisäksi muut luetellut mausteet. Korianteria olisin kaivannut, mutta sitä ei ihme kyllä ollut. Currylehtiä, hajupihkaa, neilikkaa ynnä muuta oli, mutta ne eivät tällä kertaa tulleet mukaan. (Muistaakseni Nasu ihmetteli jossain vaiheessa Nalle Puhille tämän hieman ontuvana pitämäänsä runoa, ja Puh selitti, että runojen pitää syntyä niin, että ottaa mukaan kaikki ainekset jotka haluavat tulla.)

Kuumensin siis öljyssä mausteet ja lisäsin sitten paistettavaksi pieneksi kuutioidun perunan – ”Raekoko tuollaista 0,125 cm3 luokkaa”, kuten Juice Leskinen yllättävän jämptisti totesi pyttipannureseptissään.

Seuraavaksi kiehautettu vesi, suola ja linssit. GoGreenillähän on myös esikypsennettyjä papuja ynnä muita, jotka eivät vaadi liottamista, mutta ne eivät ole oikein löytäneet paikkaansa omassa ruoanlaitossani. Pavut tulee joko liotettua itse tai ostettua valmiina tölkissä, joskus myös kaivan aiemmin keittämiäni pakkasesta (harvemmin, vaikka luulen että niitä on siellä aika paljon). Linssien kohdalla esikypsennys vaikuttaa erityisen turhalta, kun nehän eivät liottamista vaatisikaan. Se hauska puoli näissä viiden minuutin linsseissä kuitenkin on, että niitä voi rouskutella kuiviltaan sellaisinaan, tai ripotella vaikka salaatin päälle.

Vettä tuli hiukkasen liikaa, ja kun linssit eivät näyttäneet oikein sakeuttavan kastiketta, tein suurusteen gramjauhoista. Rakenteesta tulikin oikein kiva ja täyteläinen, eikä curry enää vaatinut kermaa tai kookosmaitoa, jota yleensä lisään.

Jotain raikastusta tuhti ruoka sen sijaan kaipasi, joten kippasin mukaan pussillisen pakasteherneitä. Toimi.